Főoldal
Henna
Játékok
Olvasnivalók
Receptek
Nobel-díj (irodalom)
Kedvenceim
Ősi magyar szimbólumok
Varróoldalak
Mit együnk?
Karácsony
Húsvét, tavasz
Mondókák, dalok
Boszorkányságok
Fórum
Webáruház









Receptek

Rengeteg letölthető receptkönyv, köszönjük: http://karacsony.centrumnet.hu/karacsony_karacsonyi/mit_fozzek/&c=list



Zabkeksz (kipróbálva)

20 dkg zabpehely, 10 dkg vaj, 15 dkg cukor, 1 tojás, 1 kiskanál sütőpor, 1 ek liszt, citromhéj

A sütőt előmelegítjük 185 fokra. Zabpehely + vaj + cukor + tojás + sütőpor + liszt + citromhéj Kiskanállal diónyi tésztamasszát teszünk a tepsire, és 10 percig sütjük. Ízesíthetjük fahéjjal vagy szegfűszeggel is. (Magyar Konyha 2009. jan-febr.)


Citromos muffin (kipróbálva)

1 pohár joghurt, 27 dkg liszt, 1 citrom leve és héja, 6 ek cukor, 1 cs van. c., 2 tojás, 12 dkg vaj, 1 cs sütőpor - összekever, süt 180 fokon kb. 30 percig


Lekváros gyümülcszsemlék (kipróbálva)

20 dkg finomliszt, 1 kiskanál sütőpor, 5 dkg porcukor, 5 dkg vaj, só, mazsola, 1 tojás, 5 ek tej, pogácsaszaggató

A töltelékhez lekvár és tejszínhab. A sütőt melegítsd elő 220 fokra. A liszthez add a cukrot, a sütőport, a vajat és a sót. A tojást üsd fel, és villával verd habosra. Öntsd hozzá a tejet és keverd el. Egy ek tejet tojást tegyél félre, később kell még. A tojásos keveréket lassan, folyamatos keverés közben töltsd a nagy margarinos tálba. Lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát kb. 1,5 cm vastagra. Szúrj ki belőle korongokat. A tetejüket kend meg a félretett tejes tojással. 10 percig süsd őket, majd szedd ki a sütőből. Lekvárral vagy citromkrémmel is megtöltheted.

Mexikói kukoricás lepény    

 

Hozzávalók:

12 dkg kukoricaliszt

3 dkg finomliszt

20 g sütőpor

1 db. zöld chili paprika

5 szál újhagyma

2 egész tojás + 2 tojásfehérje

1,5 dl tejföl

1,5 dl étolaj

1 csipetnyi só

10 dkg kukoricakonzerv

10 dkg apró kockákra vágott főtt sonka

 

Elkészítése:

A tojásokat robotgéppel kikeverjük a tejföllel és az olajjal, majd belekeverjük a már előzőleg összekevert liszteket, sütőport és sót. Végül fakanállal hozzákeverjük az összevágott zöld chili paprikát, újhagymát, főtt sonkát, és a levétől leszűrt kukoricakonzervet.

Egy 30x22 cm-es tepsi oldalait körben jól kikenjük margarinnak, az aljára pedig sütőpapírt teszünk. Majd beleöntjük a masszát.

Előmelegített sütőben 200 fokon sütjük 25 percig. Ekkor teszünk rá papírt, és még 5 percig úgy sütjük.  (Tűpróba!)

Kivesszük  a sütőből, és hagyjuk langyosra hűlni, majd kifordítjuk tálcára. Levesszük róla a sütőpapírt. Kevés szellőzés után átfordítjuk egy másik tálcára, hogy ahogy megsült, az a fele legyen felül. Majd kockára szelve snidlinggel és reszelt sajttal tálaljuk.




 

MEGGYES-GESZTENYÉS MUFFIN / Pregina

25 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 kávéskanál szóda-bikarbóna
1 tojás
10 dkg cukor
0.8 dl étolaj
2 dl tej
20 dkg gesztenyepüré
meggy (ízlés szerint)

Latsia: gesztenyemasszát tettem bele, direkt jó, hogy nem kevertem el egyenletesen, így nagyon fini lett:

 

 



Túróval töltött csokis linzer

Tésztához

  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 20 dkg vaj
  • reszelt citromhéj
  • 2 tojás sárgája

Krémhez

  • 35 dkg tehéntúró
  • 10 dkg porcukor
  • 3 tojás sárgája
  • 15 dkg vaj
  • maréknyi mazsola
  • reszelt citromhéj
  • 1cs. vaníliás cukor

Bevonáshoz

  1. A liszthez hozzáadjuk a porcukrot, a vajat és a reszelt citromhéjat. Hozzáütünk 2 tojássárgát és tésztát gyúrunk.
  2. A krémhez a tehéntúrót szitán átpasszírozzuk, porcukrot adunk hozzá és a tojássárgákkal elkevert  vajhoz vegyítjük. Áztatott és leszárított mazsolával, reszelt citromhéjjal, vaníliás cukorral édesítjük.
  3. A tésztát, 1 óra hűtőben való pihentetés után, lisztezett gyúródeszkán 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk és korongokat vágunk ki belőle.
  4. (A korongok felét készíthetjük úgy, hogy a közepét egy kisebb pogácsaszaggatóval kivágjuk. Ez lesz majd a linzerkarikák teteje)
  5. 180 fokon, kb. 15 perc alatt aranysárgára sütjük, majd kihűtjük a linzereket.
  6. 1-1 korong közé tölteléket kenünk és a süteményt olvasztott csokoládéval bevonjuk.
  7. Tejszínhabbal díszíthetjük.



Köles juhtúróval

Hozzávalók:

Elkészítés:

A kölest kevés olajon megpirítjuk, majd felöntjük kétszeres mennyiségű sós vízzel. Felforraljuk, majd fedő alatt, kis lángon megpároljuk. A juhtúrót zúzott fokhagymával, pirospaprikával és apróra vágott lilahagymával ízesítjük. A főtt kölest olajjal kikent tűzálló tálba simítjuk és ráhalmozzuk a túrót. Forró sütőben 10-15 percig sütjük. Fejes salátát kínálunk hozz.


Edit-féle száraz túrós

1.
25 dkg liszt, 20 dkg liszt, 3/4 cs sütőpor összekeverjük az egészet

2.
fél liter tej, 3 tojássárgája, 1 cs van. c., 5 dkg olvasztott vaj - picit felverjük az egészet

5 dkg vajjal kikenni a tepsit, beleszórni a lisztes adag felét. 50 dkg túrót rámorzsolni + (ha akarsz, gyümölcsöt) rá a maradék lisztes anyagot. Az összekevert tejes levet ráöntjük a tetejére, kicsit elsimítjuk, hogy ne látszódjon ki alóla liszt sehol. 170-180 fokon kb. 40 percig sütjük. Amikor kezd aranybarni lenni, akkor jó. Közepes tepsiben csináld, ne legyen túl magas, kb. 2 cm-es.

Edit-féle kakaós kalács

Kelt tészta:
3/4 kg liszt, 1 csomag élesztő, cukor, só, tej, tojás
Az élesztőt felfuttatjuk a lisztben (tálba bele a liszt, annak a közepébe mélyedést csinálunk, belemorzsoljuk az élesztőt, leöntjük langyos, 1 kanál cukros tejjel).
Ha megdagadt az élesztő (kb. 2-4 perc), beleteszünk 2 tojássárgáját, 2,5 ek cukrot, 1 ek. sót - összekeverjük az egészet. Kb. 3 dl langyos tejet teszünk hozzá, ne legyen olyan lágy, mint a nokedli, kicsit lisztesebb, ha elválik a kelt tészta a tál oldalától, akkor jó. Jól összekeverjük dagasztóval. A tetjét megshzórjuk liszttel, rá konyharuhát teszünk és meleg helyre rakjuk a tálat. Ha megkelt, 3 részre veszsed. Jól kinyújtod, megkened tejföllel, csak vékonyan, mert egyébként kifolyik. Megszórjuk bőven kakaóporral, és csak kevés kristálycukorral meghintjük (kb. 2 ek), majd feltekerjük. A tetejét megkenjük tojással, zsírozott, lisztezett tepsibe tesszük, és 180 fokon kb. 30 percig sütjük. Ha barna a teteje, akkor jó. Elzárás után cukros tejjel (bőven) megkenjük a tetejét, így nem lesz kemény, száraz a teteje.

Edit-féle sós linzer (pogácsa)

Hozzávalók: 1 kg liszt, 60 dkg ráma, 4 dkg só, 6 tojássárgája, 3 dl tejszín
A lisztben elmorzsoljuk a rámát, beletesszük a sót. 3 dl tejszínt felverjük, egyenként hozzáadjuk a 6 tojássárgáját. Összekeverjük a lisztet a tejszínnel - összegyúrjuk. Nem ragad le, gyúrd össze az asztalon nyugodtan. Kb. 2 cm-re kinyújtjuk, bekenjük tojássárgájával, rátesszük egy tálcára és betesszük a fagyasztóba. Kb. 15 perc után kemény, de vágható lesz. Még egyszer lekenjük tojással. Sütőpapíros tepsiben kis kockára vágva sütjük. Tetejére tehetünk sajtot, köménymagot, szezámmagot. 180-190 fokon sütjük kb. 30 percig. Aranybarna színű legyen. Sütés közben nem lesz nagyobb, akkora marad, amekkorára vágod. Az első adag után érdemes összevágni a többit is, mert ha már kienged teljesen, akkor ragad, így nehéz vágni.

 Gyors és olcsó süti:
Bababarát (nincs tej és tojás benne):
 25 dkg liszt, 15 cukor (összekever), hozzáöntesz 1,2 dl olajat, elkevered, ezután hozzáöntesz 2,5 dl vizet, elkevered, bele valamennyi kakaót, esetleg fahéjat, egy fél zacskó sütőport, összekevered, beletehetsz diódarabokat, vagy gyümölcsöt a tetejére, 160 fokon kb. 30 percig kell sütni kisebb tepsiben

 Csak 4 hozzávaló
Palacsinta: 1 csapott csésze (IKEA-s üveg) sütőporos liszt, 1 tojás, fél csésze gyümölcs (pl. áfonya), 1 csésze tej, 1 löttyintésnyi olaj, egy kis cukor: összekeverem az egészet, és kanalanként adagolva a serpenyőbe megsütjük őket
Muffin: 1 csésze sütőporos liszt, 4 ek majonéz, 3/4 csésze tej, pirított bacon, bors, tengeri só: késsel összekeverjük, 180 fokos sütőben sütjük
Pogácsa: 4 csésze sütőporos liszt, 3 dl tejszín, fél doboz sprite (szerintem 2,5 dl): vastagra nyújt, szaggat, ribizli vagy aszalt barack mehet bele
Ananásztorta: 2 csésze sütőporos liszt, 1 csésze cukor, 1 konzerv ananász levével együtt: 180 fokon 40 perc
Teasüti: fél csésze finomliszt, fél csésze puha vaj, 3 ek kukoricaliszt, 3 ek cukor: kever, nyomkod a tepsibe, 180 fokon 30 perc
Répa párolva: 3 ek citromlé, gyömbérpor, 4 ek vaj, répára teszem ezt a keveréket, letakarom fóliával, sütőbe teszem
Borsó: fél kg borsót megfőzünk, 3 ek vajat és egy kávéskanál fokhagymát hozzáteszünk, együtt felmelegítjük, és friss mentaleveleket szórunk rá
Narancsos kacsa/csirke: a csirkét bedörzsöljük olajjal, 2 narancsból 3 karikát levágunk, a többi részét rápréseljük a csirkére, a héját is ráreszeljük, a karikákat rátűzzük, fűszerkeverékkel megszórjuk, letakarás nélkül sütjük 180 fokon kb. 1 órát



Málnakrémes torta

Hozzávalók:
3 tojás, 15 dkg cukor, só, 2 zacskó vaníliás cukor, 5 dkg liszt, 2 dkg étkezési keményítő, 1 teáskanál sütőpor, 24 g (8 lap) zselatin, 25 dkg tehéntúró, 2,5 dl vadmálna ízű szénsavas üdítő (Fanta), 2,5 dl tejszín, 30 dkg friss vagy mirelit vegyes bogyós gyümölcs, 1-2 evőkanál porcukor

A tojások fehérjét kemény habbá verjük. Közben beleszórunk kb. 7 dkg cukrot, 1 zacskó vaníliás cukrot és csipetnyi sót. Belevegyítjük a tojássárgákat, rászitáljuk a keményítővel és a sütőporral elkevert lisztet, majd óvatosan összedolgozzuk. Sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk (én tortaformába fogom), és előmelegített sütőben, 175 fokon 12-15 percig sütjük. A sütőből kivesszük.
Töltelék:
A zselatint a szokott módon feloldjuk. A túrót a maradék cukorral, a vaníliás cukorral és az üdítővel elkeverjük. A feloldott zselatint cseppentként a túróba dolgozzuk, majd 10 percre hűtőbe állítjuk. A kemény habbá vert tejszínt adagonként a dermedő túrókrémbe keverjük. A piskótalapra (vagy a félbevágott piskótába) simítjuk, gyümölcsöket teszünk rá, esetleg tejszínhab...

Nagyon finom, nagyon omlós kuglóf

Hozzávalók:
3 tojás, 18 dkg cukor, 18 dkg liszt, 1 citrom leve, héja, 1 dl olaj, 1 dl víz, 1 csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor

A tojásfehérjéket külön felverjük.
A tojássárgájákat és a többi hozzávalót összekeverjük.
Egy kis olajjal bekenjük a formát, a többi megy a tésztába.
Kb. 180 fokon 45 percig sütjük.
Tehetsz bele valamilyen lecsepegtett gyümölcsöt is.

Borhab:
3 tojás
10 dkg cukor
2,5 dl száraz fehérbor
4 evőkanál citromlé
1 evőkanál étkezési keményítő

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét habbá verjük. A tojássárgáját a cukorral forró vízfürdőben kikeverjük. Közben apránként hozzákeverjük a fehérbort, a citromlét és a keményítőt. Amikor a massza krémes lesz, levesszük a tűzről és beleforgatjuk a tojáshabot.

Csokoládétorta bazsalikomos narancskrémmel töltve

Hozzávalók a tortához:
27,5 dkg étcsokoládé, 16,5 dkg vaj, 5 tojás, 4 dkg liszt, 15 dkg porcukor

A töltelékhez:
5 dl narancslé, 1 zacskó hidegen készíthető vaníliás pudingpor, 4-5 szál friss bazsalikom

A csokit megolvasztjuk. Hozzáadjuk az előzőleg felolvasztott vajat és a porcukrot. Az egész tojásokat felverjük, és szintén a csokoládéhoz keverjük, a liszttel együtt. Kijavazott, lisztezett tepsibe öntjük, és 160 fokra melegített sütőben 50-60 percig sütjük. A narancslevet a pudingporral addig keverjük, amíg besűrűsödik. Ezután belekeverjük az apróra vágott bazsalikomlevelet. A kihűlt tortát félbevágjuk, a krém háromnegyedét beletöltjük, majd a maradék krémmel megkenjük a torta tetejét és az oldalát. 2-3 órára hűtőbe tesszük, és csak utána szeleteljük fel.

Szőlőjoghurtos charlotte

Hozzávalók:
• 1 liter joghurt
• 2 tasak zselatinpor, cukor
• 2 nagy fürt piros szőlő
• 1 csomag babapiskóta
• citrom, citromfű

Elkészítése:
A szőlőt leszemezzük, összeturmixoljuk, és átpasszírozzuk. A mag és héj nélküli szőlőlét joghurttal, citromhéjreszelékkel összekeverjük, és ízlés szerint cukrozzuk. Ha nem lenne elég színes a joghurt, kevés piros szörpöt is keverjünk hozzá. A zselatint kevés vízben felmelegítve feloldjuk, majd a szőlős joghurttal összevegyítjük. Egy nagy jénai tálat lehűtünk, és az aljára másfél ujjnyi vastagon joghurtos masszát öntünk. Az oldalát babpiskótával körberakjuk. Ha a piskóták túlérnek a tálon, rövidebbre vágjuk. A maradék masszát a kibélelt tálba öntjük színültig, és hűtőben dermesztjük. Tálaláskor kiborítjuk, és szőlőszemekkel, citromkarikával, citromfűvel díszítjük.

Tejfölös kelbimbó

Hozzávalók:

• 600 g mirelit kelbimbó
• 2 dl tejföl
• só, őrölt bors, őrölt kömény

Elkészítése:
A kelbimbót forrásban lévő sós vízben majdnem puhára főzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük.
A tejfölt sóval, borssal, köménnyel elkeverjük. A lecsepegtetett kelbimbót tűzálló tálra tesszük, ráöntjük az ízesített tejfölt, majd forró sütőben, vagy mikrosütőben az egészet összemelegítjük.

Csokiszalámi
Hozzávalók: 20dkg margarin, 5 dkg kakaó (helyette szoktam használni a csokikat is) és mazsola, 1 dl tej, 30 dkg háztartási keksz, rumaroma, 4-5 szem apróra vágott dió.

Elkészítés: Egy lábosba beletesszük az összetört csokikat, tejet és a margarint, majd addig melegítjük, míg a margarin elolvad. Ha nagyon sok benne az étcsoki, akkor még teszek bele egy pici cukrot is. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a mazsolát, a diót, és a rumaromát, majd belekeverjük a nyújtófával összetört (vagy ledarált) kekszet is. Ha van kimagozott meggybefőtted, vagy meggyed, az is nagyon finom, levével együtt bele. Átkeverjük, alufóliába tesszük, kicsit összetömörítve szalámi formákat készítünk belőle, és a hűtőbe tesszük. 2-3 óra múlva szeletelhető, de másnap a legjobb. Tehetsz bele apróra vágott, nem sózott mogyorót, befőttet is. Ebben azt szeretem, hogy sok mindent tehetek bele, ha van, de csak az alaprecept alkotóelemeivel is nagyon finom.

Gyors citromkrém

Hozzávalók:
4 dl joghurt
2 citrom
5-6 evőkanál porcukor
2 dl tejszín
1 csomag habfixáló

A joghurtot kézi habverővel simára keverjük. Az egyik alaposan megmosott citrom héját belereszeljük, levét belecsorgatjuk, jól összedolgozzuk, majd a cukorral édesítjük. A tejszínt félig felverjük, majd a habfixálót beleszórjuk, és egészen keményre habosítjuk, végül óvatosan a citromos joghurtba forgatjuk. A krémet 1-2 órára a hűtőszekrénybe tesszük. Ezután tálkákba adagolva, a másik citromból vágott karikákkal és esetleg citromfűlevélkékkel díszítve tálaljuk.

Tarkabarka sütemény

15 dkg puha vaj, 25 dkg porcukor, 4 egész tojás: ezeket habosra keverjük. Beleteszünk egy tasak vaníliás cukrot, egy citrom reszelt héját, és fokozatosan 30 dkg lisztet. A kész tésztát két részre osztjuk, egyik felébe egy evőkanál kakaóport teszünk. Sütőpapírral kibélelt tepsibe (én tortaformában csináltam, nagyon szép volt) evőkanállal felváltva adagolva beletesszük a kétféle tésztát. Ebbe is lehet dobálni gyümölcsöt.


Bukta (muffin formában)

50 dkg finomliszt

4 tojássárgája

4 dkg élesztő

10 dkg vaj

10 dkg cukor

2 dl tej

csipet só

Az alapanyagokat összeöntöm a gépbe és rábízom a kelesztést. A muffinformát olvasztott vajjal kikenem, a tészát kinyújtom, 12 részre osztom. Óvatosan megtöltöm baracklekvárral, gombóccá formálom és a hajtogatással a fenekin beleteszem a muffinbe. Felvert tojással megkenem és egy picit hagyom kelni.

180 fokra előmelegített sütőbe sütöm, amíg meg nem pirul rendesen.

Kifli

25 dkg liszt, 1 dkg élesztő, 1 dkg méz, 1 dl víz, 1 dkg só, 1 dkg tökmag, 2 ek. tökmagolaj

A lisztet a mézzel, a vízzel, a durvára vágott tökmaggal, a tökmagolajjal, a sóval és az élesztővel összegyúrjuk. Langyos helyen 20 percig kelesztjük. Ezután 2 mm vékonyra nyújtjuk. Hosszúkás háromszögekre vágjuk, és kis kifliket sodrunk belőle. Tetejét mgszórjuk tökmaggal. 180 fokosra előmelegített sütőben 10 percig sütjük.


Olívás, fetasajtos muffin

2 bögre liszt, 1 zacskó sütőpor, 5 dkg vaj, 1 tojás, 10 dkg fetasajt, 1 bögre tej, 1 bögre felaprított olívabogyó, 1 teáskanál rozmaring, mehet bele oregánó vagy pizzafűszer is

Összekevered, muffinformába töltöd, 180 fokos sütőben sütöd kb. 20-25 percig, tűpróbáig.

Hársvirág szörp készítése:

 

Egy 5 literes üveget megtöltünk  alaposan megmosott  hársvirággal. Rászeletelünk 2 nagy citromot. Ráöntünk 2 kg kristálycukrot, és 3 liter előzőleg felforralt, lehűtött vizet. Beleteszünk 1 kávéskanál citromsavat, és 1 kávéskanál borkősavat. Szalvétával kötjük le, hogy szellőzni tudjon. 3 napig érleljük, közben naponta 4-5 alkalommal megkeverjük. Amennyiben hosszú hónapokra szeretnénk majd eltenni, utolsó nap keverjünk bele 1 mokkáskanál nátrium-benzoát-ot. A 3. nap után leszűrjük, üvegekbe töltjük, és ledugaszoljuk.

Ebből a mennyiségből, körülbelül 3,5 liter szörp lesz.

  

 

Amennyiben szép sárga színt szeretnénk neki adni:

A karamellszínt úgy kell csinálni, hogy vagy 30 deka cukrot barnára karamellizálsz, majd ráöntesz három deci hideg vizet. Felforralod. (csomó mentes lesz) Kihűlés után közé kevered a sötétbarna lét. Semmi ízt nem ad, csupán színezi... Utólag is meg lehet csinálni.

Bodzabogyószörp:
Az érett, fekete bodzaszemeket megmossuk és összetörjük. Egy kiló bogyóra egy liter vizet és három citrom kicsavart levét (vagy egy mokkáskanál citromsót) öntve, egy-két napig időnként megkeverve állni hagyjuk. Ezután átszűrjük (vigyázat, feketére színez mindent), és literenként egy kiló cukrot és egy citrom reszelt héját hozzáadva tíz percig főzzük. Kisméretű, csavaros üvegekbe öntjük, lezárjuk, szárazon dunsztoljuk. Kiváló teaízesítő, köhögéscsillapító, hurutoldó gyógyital.


http://www.terebess.hu/tiszaorveny/recept/harula.html






www.tulipan.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!